Ya Allah, Kau berkatilah secebis ilmu yang aku kongsikan ini...

Semoga semua mendapat faedah, keberkatan, kerahmatan & kebaikan sepertimana yg Engkau kurniakan kepadaku.. Aminn...

Wednesday 5 November 2014

tiramisu simple & sedap!

Assalamualaikum semua.

Hari ni saya nak share ssatu menu pencuci mulut dan penambah lemak (hahaha) yang senang & sangat sedap (bagi saya la) iaitu tiramisu simple. Saya memang suke sangat buat2 benda yang simple2 macam ni. Hihi. Tiramisu ni merupakan menu pencuci mulut kegemaran kami sekeluarga terutama anak saya husna.



Resepi ni saya ambil dari blog ana suzana. Tapi saya derhaka juga resepi ni, ade la saya lakukan pengubahsuaian  mengikut selera saya.

Resepi tiramisu simple



250 g cream cheese saya guna brand tatura sebab ni je yang ade kat kedai bakeri aritu. Tapi lagi sedap guna phidaphelia

250ml whipping cream
300ml air suam untuk larutkan nescaffe
2 sb serbuk nescafe @ coffee, saya guna indocafe
7 sb susu pekat - sukatan susu pekat ni terpulang pada korang k. Saya kurang suka manis sangat.
Serbuk koko, saya guna jenama van houten
Biskut tiramisu @ boleh juga gunakan chiffon cake.

Cara2:

1. Pukul cream cheese hingga teksturnya jadi lembut dengan kelajuan sederhana, kemudian masukkan whipping cream & susu pekat. Pukul sehingga campuran ini kelihatan gebu dan creamy macam ni. Pukul dengan kelajuan yang tinggi


2. Celupkan biskut tiramisu dalam air nescafe, lebih baik gunakan piring ye sebab biskut ni sangat senang menyerap air. Celupkan kedua-dua belah permukaan biskut manje2 je k, jangan basah sangat, nanti lembik & tidak sedap. Lagi satu kepekatan nescafe ni terpulang pada korang la ye. Saya suka yang sedikit pekat


3. Susun biskut yang dah dicelup tadi dalam bekas. Nak lagu best susun dalam gelas, lagi mudah nak makan. Hihi


4. Kemudian lapiskan dengan campuran krim yang dipukul tadi. Ketebalannya terpulang pada citarasa korang


5. Seterusnya taburkan dengan serbuk koko. 


6. Ulang langkah 2 hingga 5 hingga memenuhi bekas. Biasenya saya buat hingga 3 layer biskut, macam ni


7. Masukkan dalam peti sejuk, bukan peti beku ye sekurang2nya 4 jam. Tetapi biasanya saya biarkan semalaman. Sangat sedap dinikmati ketika sejuk, rasa macam aiskrim gitu. Yummy!


Mudah kan? Selamat mencuba. Lepas makan ni wajib saya telan omega!


Rasyidah





3 comments:

  1. Salam.k.syidah mana nk dpt biskut tiramisu.huhuhuu

    ReplyDelete
  2. Salam.k.syidah mana nk dpt biskut tiramisu.huhuhuu

    ReplyDelete
  3. Wsalam yunk. Akak beli kat kedai bakeri. Klu xde biskut tiramisu tu leh jga guna chiffon cake.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...