Ya Allah, Kau berkatilah secebis ilmu yang aku kongsikan ini...

Semoga semua mendapat faedah, keberkatan, kerahmatan & kebaikan sepertimana yg Engkau kurniakan kepadaku.. Aminn...

Friday 7 November 2014

MEE REBUS TERENGGANU VERSI SAYA

Assalamualaikum semua.

Mesti tengah google2 cari resepi ringkas untuk makan malam kan, tapi xmo makan nasi. Ataupun ada tetamu nak datang dalam masa terdekat ni kan, jadi dah tentu pening nak fikir menu yang senang dan cepat.

Haa, ape kate cuba mee rebus terengganu ni. Ni versi saya, ekspress, dalam masa 15 minit pun leh siap masak.

Bahan-bahan

500g mee kuning
1 liter air
Sedikit minyak masak untuk menumis
1 labu bawang merah dihiris nipis
4 ulas bawang putih dicincang halus
250g ayam (diambil bahagian yang bertulang & dipotong kecil2)
bebola ikan
1 kiub pati ayam
1 sb sos tiram
1 sb lada hitam 
tomato ceri
sawi (terpulang pada citarasa nak letak banyak mana)
lobak merah dipotong dadu
daun sup
Limau nipis
garam dan perasa
cili potong jika suka pedas
garam dan serbuk perasa

cara-caranya

  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi
  2. masukkan ayam dan biarkan sehingga ia sedikit masak
  3. masukkan kiub ayam, diikuti bebola ikan dan air. 
  4. Bila hampir mendidih, masukkan lobak merah yang dipotong dadu.
  5. biarkan mendidih seketika.
  6. masukkan sos tiram, diikuti dengan batang sawi dan lada hitam
  7. kacau rata, kemudian masukkan mee kuning dan daun sawi. Biarkan seketika
  8. tutup api dan masukkan tomato ceri, perasakan dengan garam/ perasa jika perlu.
  9. Hidang dan hiaskan dengan daun sup, cili potong serta perahan limau nipis.
  10. Sungguh enak jika dimakan panas2
Selamat mencuba

love,





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...